Introductiecursus 3D printen

Introductiecursus 3D printen

Introductiecursus 3D printen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De meesten hebben wel eens gehoord van het fenomeen 3D printen. Maar wat is dat nou en hoe doe je dat zelf?

 

Binnenkort starten wij met een introductie cursus 3D printen. In drie avonden word je wegwijs gemaakt in wat 3D printen nu eigenlijk is en wat je er als hobbyist of professional mee kan. Je kan daarbij denken aan modelbouw, allerlei onderdelen en hulpstukken voor huis en tuin, kunstvoorwerpen etc.

Tijdens de cursus komen de 3D technieken aan bod met nadruk op praktisch gebruik, en welke stappen er doorlopen moeten worden om van een idee naar een tastbaar eindprodukt te komen. Dit gaat van het tekenen van een 3D ontwerp met een gemakkelijk aan te leren tekenprogramma, het omzetten van dit ontwerp voor een 3D printer, en het daadwerkelijk 3D printen zelf. Als laatste komt ook het eventuele nabehandelen van uitgeprinte voorwerpen zoals bv het schilderen van modellen of het antiek-bronzen en patineren van beeldjes.

Je wordt wegwijs gemaakt in de software die je daarvoor nodig hebt en waar je thuis mee kunt oefenen en een eigen ontwerp kunt tekenen. Hiervoor heb je alleen een computer met een web browser (IE, Firefox of Chrome) nodig. Dat ontwerp kan je vervolgens op een van de cursusavonden omzetten naar printer code en daadwerkelijk printen op een van onze 3D printers in een kleur en materiaal naar keuze.

Opzet van de cursus:

1e les: Kennismaking. Introductie wat 3D printen is en de verschillende 3D technieken. De stappen om van een idee naar een produkt te komen. Welke programma's je daarvoor nodig hebt. Het gebruik van een eenvoudig 3D tekenprogramma. Huiswerkopgave: ontwerp je eigen 3D voorwerp.

2e les: Demonstratie van 3D printers. Wat zijn de kneepjes waar je op moet letten voor een goed resultaat? Het doornemen van de huiswerk-ontwerpen: wat kan je doen om de printbaarheid te verbeteren? Aanpassen en omzetten van je eigen ontwerp naar een print-file. Het opstarten van je eigen 3D print op een van onze 3D printers. In verband met de tijd nodig voor het printen zal dit 's nachts doorlopen zodat uw ontwerp klaar is voor de volgende cursusavond.

3e les:Het evalueren van de 3D print die u gemaakt heeft. Meer kneepjes van het 3D printen. Een overzicht van de gratis en betaalde software mogelijkheden. Een bespreking van 3D printers die geschikt zijn  voor thuisgebruik, van kant-en-klare printers tot zelfbouw-paketten. Nabewerkings mogelijkheden van geprinte objecten. Afsluiting van de cursus.

Data:

Cursus 2:  19 en 26 januari en 2 februari van 20:00-22:00

De kosten van deze introductiecursus bedragen 79 euro.

Opgeven kan via cursus@steden3Dhoek.nl , of je kan langs komen in onze winkel aan de Ambachtstraat 3 te Brummen op dinsdag, donderdag of zaterdag.